Informace pro účetní a podnikatele

728 x 90

Výpis ze zdravotní dokumentace od praktického lékaře

Výpis ze zdravotní dokumentace od praktického lékaře

Máte povinnost dodat zaměstnavateli pro účely pracovnělékařské prohlídky výpis ze zdravotní dokumentace od svého praktického lékaře? Dokdy musí lékař výpis z dokumentace vydat a kdo jej hradí? Dozvíte se v tomto článku.

Zdravotní stav pro účely posouzení zdravotní způsobilosti při pracovnělékařských prohlídkách se hodnotí nejen na základě výsledků lékařské prohlídky a dalších potřebných odborných vyšetření, ale také mimo jiné na základě údajů uvedených ve výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené o posuzované osobě jejím registrujícím praktickým lékařem.
 
Výpis ze zdravotnické dokumentace si může posuzující lékař vyžádat prostřednictvím posuzované osoby (zaměstnance), jak vyplývá ze zákona o specifických zdravotních službách (viz § 42 odst. 1 písm. b).
 
Pokud tedy po vás zaměstnavatel požaduje výpis ze zdravotnické dokumentace od vašeho registrujícího praktického lékaře, máte povinnost jej předložit. Ovšem nikoli zaměstnavateli, ale příslušnému lékaři, který pro něj provádí pracovnělékařské prohlídky. Výpis z dokumentace totiž obsahuje citlivá osobní data, na něž zaměstnavatel nemá nárok.
 
To, že by vám výpis registrující praktický lékař nedal, nepřipadá v úvahu. Není však výslovně stanovena lhůta, ve které má lékař vydat výpis ze zdravotnické dokumentace posuzované osoby pro lékaře poskytujícího pracovnělékařské služby. Obecně platí, že výpis pořídí po dohodě s žadatelem do 30 dnů.

Kdo platí výpis ze zdravotní dokumentace?

Posouzení zdravotní způsobilosti nebo zdravotního stavu pro potřeby vydání lékařského posudku hradí ten, kdo o něj žádá. To znamená, že náklady související s pracovnělékařskými službami hradí pro své zaměstnance zaměstnavatel.
 
Hradí též pořízení výpisu ze zdravotní dokumentace, pokud je k prohlídce vyžadován. Částku za pořízení výpisu, který si od praktického lékaře vyžádáte na pokyn zaměstnavatele pro účely provedení pracovnělékařské prohlídky, vám tedy musí zaměstnavatel proplatit.

Související články:
Zdravotní prohlídky zaměstnanců
Zdravotní prohlídky – práva a povinnosti
Pracovnělékařské prohlídky podle nové vyhlášky

Zanechte komentář

Diskuse neslouží jako právní, daňová či účetní poradna. Je vyhrazena pro vzájemnou komunikaci čtenářů.

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Zdenka
    29.02.2016 18:02

    Dobrý den, co dělat pokud zaměstnavatel nechce proplatit výpis ze zdravotní dokumentace? Děkuji za odpověd´.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Martin
    16.02.2016 11:59

    Ani v jednom z mojich 3 dosavadních zaměstnavatelů nic neproplatil..

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Katka
    18.01.2016 03:47

    Nemocnice Šumperk taky vyžádané výpisy, tj. výpis ze zdrav. dokumentace k těmto prohlídkám neproplácí. Zákony je moc nezajímají v čele s paní personalistkou.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Lukáš
    21.09.2015 13:10

    No hezké to číst bohužel můj zaměstnavatel to neproplaci prý vedení si to urcilo

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Změna postupu při odhlašování státních zaměstnanců

    |

    Od 1. 11. 2026 nabývá účinnosti zákon č. 195/2026 Sb., o státních zaměstnancích, na jehož základě budou státní zaměstnanci ministerstev a jiných správních úřadů vykonávat práci v pracovním poměru. Změna se týká také oznamování údajů pro podporu v nezaměstnanosti při odhlašování zaměstnanců z evidence ČSSZ. Při vyplňování atributů 10525, 10381 a 10380 je nutné rozlišit, zda končí služební poměr do 31. 10. 2026, nebo pracovní poměr od 1. 11. 2026. U služebního poměru se uvádí druh zaměstnání 2 a důvod jeho skončení, u pracovního poměru druh zaměstnání 1 a důvod ukončení pracovněprávního vztahu. Pokud odpovídající důvod není v nabídce, zvolí se „Ostatní“. Pro zvláštní případy podle § 95 odst. 19 zákona č. 195/2026 Sb. se uvede druh zaměstnání 2 a důvod skončení „Ostatní“. Ostatní atributy se vyplňují standardním způsobem.

Daňový kalendář

31. 10. 2026
Daňové přiznání a splatnost daně k OSS - režim mimo EU, režim EU, dovozní režim
31. 10. 2026
Podání Oznámení o výši obratů za kalendářní čtvrtletí v přeshraničním režimu DPH pro malé podniky (SME) za 3. čtvrtletí 2026
31. 10. 2026
Podání Oznámení CESOP (Centrální elektronický systém platebních informací) za 3. čtvrtletí 2026
2. 11. 2026
Poslední den lhůty pro podání přihlášky k registraci skupiny podle § 95a zákona o DPH, která chce být registrována od 1. ledna 2027, nebo žádosti o zrušení skupinové registrace k 31. prosinci 2026 nebo změnu skupinové registrace (pro přistoupení člena do skupiny nebo pro zrušení členství člena skupiny)
2. 11. 2026
Odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za září 2026
Přehled všech termínů ►

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty