Informace pro účetní a podnikatele

728 x 90

Bez jablek není cideru

Bez jablek není cideru

Na počátku všeho byli jen dva nadšenci s velkou vizí, dnes už jsou podle svých slov kolektivem kamarádů. Řeč je o jablářství F. H. Prager, které vyrábí legendární Pragerův cider a přírodní Pragerovy limonády. Jejich nápoje jsou lokální a zdravé.

Jablka jsou jejich základní surovinou. Z této lokální plodiny vytváří nápoje a vrací tak jablka tam, kam od pradávných dob patří – na trůn. Používají výhradně ovoce pocházející z České republiky, většinou od malých sadařů a biosadařů, kteří pěstují staré lokální odrůdy.

„Právě ty dodávají našim nápojům charakteristickou chuť,“ popisuje Cyril Holub, jeden ze zakladatelů „nápojářského“ podniku. Kromě jablek je zlákaly také jiné lokální plodiny – například šípek, heřmánek, jitrocel nebo sedmikráska. Baví je ale i inspirace lehce exotické, jako je maté, zázvor či káva.
 
Cider vyrábí vlastní cestou. Správná kombinace hořkosti, jemné kyselosti a nasládlé jablečné chuti a vůně z něj dělá vyhledávanou a oblíbenou alternativu k pivu a vínu. Inspirovali se především britskými domácími cidery a španělskou sidrou. „Nechceme však jen slepě napodobovat cizí vzory. Snažíme se o vlastní, českou alternativu, obohacenou o místní tradici moštů, domácích moštáren a provoněných jablečných sadů,“ říká Cyril Holub.
 
Zásadní je správný výběr odrůd. Vybraná jablka lisují ze spřátelených sadů a zahrad – v bio kvalitě a ze starých lokálních odrůd jabloní (např. Boskoopské, Panenské, Reneta). „Ideální je zkombinovat odrůdy nahořklé, nakyslé i sladké. A čím kořeněnější kousky přidáme, tím lepší bude výsledná chuť,“ doplňuje Cyril Holub.

Sklepní jablářství

Další produkt, Pragerovy limonády, patří mezi evropskými přírodními nealko nápoji mezi špičku. Limonády vyrábí bez umělých přísad a cukru – sladí pouze jablečným moštem. Základem je tedy mošt a vývar z bylin. Většina limonád začíná ve varně, kde se základní složky limonád, většinou byliny, kořeny, semínka a čaje, vaří. Po vychladnutí se přidává jablečný mošt. Když je vše připravené, může se začít stáčet, lahvovat, etiketovat a zátkovat.
 
Od léta 2012 sídlí Pragerovo jablářství v prostorách bývalého Kročehlavského pivovaru. Pivovar byl kdysi zbudován řádem Benediktinů a pivem zásoboval město Kladno a okolí. Po rozsáhlých úpravách a rekonstrukci podle moderní potravinářské legislativy se do sklepení pivovaru jablářství nastěhovalo. A ve tmě a chladu historických ležáckých sklepů teď pomalu probublávají cidery a stáčí se limonády

Zanechte komentář

Diskuse neslouží jako právní, daňová či účetní poradna. Je vyhrazena pro vzájemnou komunikaci čtenářů.

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Pojišťovny musí hradit i nepřímé škody po nehodách

    |

    Pojišťovny musí nově z povinného ručení uhradit i nepřímé škody – například ušlý výdělek, pronájem náhradního vozu, dopravu do práce nebo pomoc v domácnosti. Poškozený ale musí doložit, že náklady vznikly kvůli nehodě a jinak by nenastaly. Zároveň je nutné po nehodě postupovat správně – především vyhodnotit škodu a přivolat policii, pokud přesáhne 100 tisíc korun, dojde ke zranění nebo ke škodě na cizím majetku. Od července se limit pro povinné přivolání policie zvyšuje na 200 tisíc. Bez splnění těchto kroků může být nárok na náhradu komplikovaný.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty

4 tisíce sledujících