Využíváme cookies pro zajištění snadnějšího použití našich webových stránek. Pokračováním v prohlížení webu předpokládáme, že s tím souhlasíte. Rozumím Více informací

Bez jablek není cideru


Bc. Michaela Sobotková
30. 6. 2017
Vytisknout článek Odeslat článek mailem Diskuse k článku

Majitelé firmy F. H. Prager Ondřej Frunc a Cyril Holub (vpravo).

Foto: Archiv F. H. Prager

pouziva POHODU
 

Na počátku všeho byli jen dva nadšenci s velkou vizí, dnes už jsou podle svých slov kolektivem kamarádů. Řeč je o jablářství F. H. Prager, které vyrábí legendární Pragerův cider a přírodní Pragerovy limonády. Jejich nápoje jsou lokální a zdravé.


 
Jablka jsou jejich základní surovinou. Z této lokální plodiny vytváří nápoje a vrací tak jablka tam, kam od pradávných dob patří – na trůn. Používají výhradně ovoce pocházející z České republiky, většinou od malých sadařů a biosadařů, kteří pěstují staré lokální odrůdy.

„Právě ty dodávají našim nápojům charakteristickou chuť,“ popisuje Cyril Holub, jeden ze zakladatelů „nápojářského“ podniku. Kromě jablek je zlákaly také jiné lokální plodiny – například šípek, heřmánek, jitrocel nebo sedmikráska. Baví je ale i inspirace lehce exotické, jako je maté, zázvor či káva.
 
Cider vyrábí vlastní cestou. Správná kombinace hořkosti, jemné kyselosti a nasládlé jablečné chuti a vůně z něj dělá vyhledávanou a oblíbenou alternativu k pivu a vínu. Inspirovali se především britskými domácími cidery a španělskou sidrou. „Nechceme však jen slepě napodobovat cizí vzory. Snažíme se o vlastní, českou alternativu, obohacenou o místní tradici moštů, domácích moštáren a provoněných jablečných sadů,“ říká Cyril Holub.
 
Zásadní je správný výběr odrůd. Vybraná jablka lisují ze spřátelených sadů a zahrad – v bio kvalitě a ze starých lokálních odrůd jabloní (např. Boskoopské, Panenské, Reneta). „Ideální je zkombinovat odrůdy nahořklé, nakyslé i sladké. A čím kořeněnější kousky přidáme, tím lepší bude výsledná chuť,“ doplňuje Cyril Holub.

Sklepní jablářství

Další produkt, Pragerovy limonády, patří mezi evropskými přírodními nealko nápoji mezi špičku. Limonády vyrábí bez umělých přísad a cukru – sladí pouze jablečným moštem. Základem je tedy mošt a vývar z bylin. Většina limonád začíná ve varně, kde se základní složky limonád, většinou byliny, kořeny, semínka a čaje, vaří. Po vychladnutí se přidává jablečný mošt. Když je vše připravené, může se začít stáčet, lahvovat, etiketovat a zátkovat.
 
Od léta 2012 sídlí Pragerovo jablářství v prostorách bývalého Kročehlavského pivovaru. Pivovar byl kdysi zbudován řádem Benediktinů a pivem zásoboval město Kladno a okolí. Po rozsáhlých úpravách a rekonstrukci podle moderní potravinářské legislativy se do sklepení pivovaru jablářství nastěhovalo. A ve tmě a chladu historických ležáckých sklepů teď pomalu probublávají cidery a stáčí se limonády
Vytisknout článek Odeslat článek mailem

Diskuse k článku

Zatím žádný komentář.

Přidat nový příspěvek do diskuse

Přihlásit k odběru




 
 
Security code 
 

Užitečné informace




Firmy v Pohodě
 
Účetní a daňová kancelář
Vedení daňové evidence, účetnictví, mzdy a personalistika
www.uctojezek.cz

Holubová Drahomíra
Kompletní zpracování účetnictví a mezd
tiscali.cz

Daňový kalendář

20. 9. 2018 Měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
25. 9. 2018 Přiznání DPH (za srpen 2018)
25. 9. 2018 Souhrnné hlášení (za srpen 2018)
25. 9. 2018 Kontrolní hlášení (za srpen 2018)

Další termíny

Kurzovní lístek

25,45 Kč
-0,005 Kč
21,76 Kč
-0,050 Kč

Více
Zdroj: ČNB, 18.09.2018

Ze života daňového poradce


Přihlášení k odběru newsletteru