Informace pro účetní a podnikatele

728 x 90

Daňové zvýhodnění na dítě a opravný termín na VŠ

Daňové zvýhodnění na dítě a opravný termín na VŠ

Může si rodič i nadále uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě, které nesložilo státní závěrečnou zkoušku na vysoké škole a opravný termín je stanoven až na příští rok? Pokud si najde zaměstnání, může si uplatňovat slevu na studenta?

Dotaz:
Mohu si nadále i za měsíc červenec a srpen uplatňovat odčitatelnou položku na dítě v případě, že dcera (24 let) nesložila 16. 6. 2014 státní závěrečnou zkoušku na VŠ (magisterské studium) a opravný termín ji čeká až za rok? Má stále status studenta (potvrzení o studiu doloží opět v září). Od 23. 7. 2014 má dcera sjednáno zaměstnání na hlavní pracovní poměr na dobu určitou, přičemž hrubá mzda činí 15 000 Kč. Napadlo mě totiž, zda nebylo potřeba ke konci června oznámit změnu u mého zaměstnavatele a ukončit tak uplatňování daňového zvýhodnění na dítě? Pokud je stále možné uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě u mě, může si současně dcera na sebe uplatňovat v zaměstnání slevu na studenta?


Odpovídá Ing. Jaromír Chlada, ekonomický a účetní poradce:

Nejdříve bych odpověděl na dotaz týkající se uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované dítě. Toto zvýhodnění uplatní rodič v případě, pokud dítě je studentem a splňuje podmínku soustavné přípravy na budoucí povolání dle ustanovení § 12 až § 14 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře. Současně musí být splněna podmínka, že vyživované dítě žije s rodičem ve společné domácnosti.
 
Soustavná příprava na budoucí povolání začíná podle ustanovení § 14 odst. 1 zákona o státní sociální podpoře u studentů vysokých škol nejdříve dnem, kdy se dítě stává studentem vysoké školy, a končí dnem, kdy dítě ukončilo vysokoškolské studium.
 
V případě, kdy dcera nesložila státní závěrečnou zkoušku v řádném termínu a byl jí poskytnut termín náhradní, pak podle ustanovení § 55 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, platí, že dnem ukončení studia je den, kdy byla vykonána státní zkouška předepsaná na závěr studia nebo její poslední část.
 
Zákon tedy neřeší, zda bude zkouška vykonána v řádném termínu, nebo v termínu náhradním. Podmínkou je pouze to, že studium musí být ukončeno vykonáním stanovené zkoušky. Podle mého názoru do dne takového ukončení studia, tedy ve Vašem případě do příštího roku, zůstává dcera studentem, a tím i nezaopatřeným dítětem (samozřejmě nejdéle do 26 let věku).
 
U studentů vysokých škol nemá případné zaměstnání žádný vliv na uplatnění daňového zvýhodnění u rodiče. Nemusíte proto podle mne změnu oznamovat zaměstnavateli. Rovněž si dcera může slevu na studenta uplatnit ve svém zaměstnání.

Zanechte komentář

Diskuse neslouží jako právní, daňová či účetní poradna. Je vyhrazena pro vzájemnou komunikaci čtenářů.

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Al Alexová
    17.09.2017 16:06

    Syn, student VŠ na 3. pokus nesložil zkoušku v červnu 2017. Mzdová mi předložila k podpisu “růžový papír”, kde jsem od července potvrzovala, že neuplatňuji slevu na dítě. Přesvědčovala jsem ji, že třeba bude ještě žádat o děkanský termín nebo ročník opakovat, měla jsem u ní uloženo potvrzení o studiu do září 2017, ale byla neoblomná. Syn byl přijat ke studiu stejného oboru znovu od 1. ročníku a VŠ vystavila synovi potvrzeni o studiu od 1.9. 2017. Mzdová účetní našeho školského zařízení ho odmítá přijmout,protože má datum vystavení 31.8. 2017. Mzdová mi vykládá něco o pokynu či vyhlášce resp. prováděcím pokynu mfcr v tom smyslu, že škola vystavila potvrzeni o den dřív než začíná období studia, ale co když prý student nenastoupi ke studiu. Když jí v tom prý dělám takový zmatek, mám si podat vyúčtování daně za rok 2017 sama.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Změna postupu při odhlašování státních zaměstnanců

    |

    Od 1. 11. 2026 nabývá účinnosti zákon č. 195/2026 Sb., o státních zaměstnancích, na jehož základě budou státní zaměstnanci ministerstev a jiných správních úřadů vykonávat práci v pracovním poměru. Změna se týká také oznamování údajů pro podporu v nezaměstnanosti při odhlašování zaměstnanců z evidence ČSSZ. Při vyplňování atributů 10525, 10381 a 10380 je nutné rozlišit, zda končí služební poměr do 31. 10. 2026, nebo pracovní poměr od 1. 11. 2026. U služebního poměru se uvádí druh zaměstnání 2 a důvod jeho skončení, u pracovního poměru druh zaměstnání 1 a důvod ukončení pracovněprávního vztahu. Pokud odpovídající důvod není v nabídce, zvolí se „Ostatní“. Pro zvláštní případy podle § 95 odst. 19 zákona č. 195/2026 Sb. se uvede druh zaměstnání 2 a důvod skončení „Ostatní“. Ostatní atributy se vyplňují standardním způsobem.

Daňový kalendář

31. 10. 2026
Daňové přiznání a splatnost daně k OSS - režim mimo EU, režim EU, dovozní režim
31. 10. 2026
Podání Oznámení o výši obratů za kalendářní čtvrtletí v přeshraničním režimu DPH pro malé podniky (SME) za 3. čtvrtletí 2026
31. 10. 2026
Podání Oznámení CESOP (Centrální elektronický systém platebních informací) za 3. čtvrtletí 2026
2. 11. 2026
Poslední den lhůty pro podání přihlášky k registraci skupiny podle § 95a zákona o DPH, která chce být registrována od 1. ledna 2027, nebo žádosti o zrušení skupinové registrace k 31. prosinci 2026 nebo změnu skupinové registrace (pro přistoupení člena do skupiny nebo pro zrušení členství člena skupiny)
2. 11. 2026
Odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za září 2026
Přehled všech termínů ►

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty