Stravenky patří k nejběžnějšímu benefitu, který zaměstnanci dostávají. Zaměstnavatel může díky stravenkám ušetřit na daních a zaměstnanci se díky stravenkám zvyšuje jeho příjem. Jak o stravenkách účtujeme a pracujeme s nimi z hlediska daňového?
Hlavní výhodou stravenek pro zaměstnavatele je úspora ve formě daňově uznatelných nákladů z části hodnoty stravenek. Daňově uznatelné jsou příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu, maximálně však do výše 70 % stravného pro zaměstnance při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin (83 Kč).
Pro rok 2016 zaměstnavatel nejvíce „ušetří“ na stravence v hodnotě 105 Kč. 55 % uznatelných nákladů činí 57,75 Kč (maximum uznatelných nákladů představuje 70 % z 83 Kč – tj. 58,10 Kč).
Daňová uznatelnost takovéhoto příspěvku na stravování je však podmíněna přítomností zaměstnance v práci během stanovené směny minimálně v délce tří hodin. Pokud má zaměstnanec např. celodenní dovolenou či je nemocný (celý den v pracovní neschopnosti), podmínka na příspěvek na stravenku tedy splněna není.
Daňově uznatelným je ale též příspěvek na jedno další jídlo zaměstnance, pokud délka jeho směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci bude delší než 11 hodin.
Hlavní výhodou stravenek pro zaměstnance je získání příjmu, který nepodléhá pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (sociální pojištění) ani pojistnému na veřejné zdravotní pojištění (zdravotní pojištění).
Navíc je hodnota tohoto stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti nebo v rámci závodního stravování zajišťovaného prostřednictvím jiných subjektů od daně pro zaměstnance osvobozena.
Účtování stravenek
Účtování – faktura za stravenky:
Částka | MD | D | |
Nominální hodnota | 11 025 Kč | 213 | |
Provize – základ DPH | 500 Kč | 518 | |
Provize – DPH | 105 Kč | 343 | |
CELKEM | 11 630 Kč | 321 |
213 – ceniny (stravenky)
518 – služby (provize)
343 – DPH
321 – dodavatelé
Účtování – poskytnutí stravenek – zcela hrazeno zaměstnavatelem:
Částka | MD | D | |
Daňový náklad 55 % | 6 063,75 Kč | 527 | |
Nedaňový náklad 45 % | 4 961,25 Kč | 528 | |
CELKEM | 11 025 Kč | 213 |
527 – osobní náklady daňové
528 – osobní náklady nedaňové
Účtování – poskytnutí stravenek – částečně hrazené zaměstnancem (srážkou ze mzdy):
Částka | MD | D | |
Daňový náklad 55 % | 6 063,75 Kč | 527 | |
Pohledávky za zaměstnanci 45 % | 4 961,25 Kč | 335 | |
CELKEM | 11 025 Kč | 213 | |
Srážka ze mzdy | 4 961,25 Kč | 331 | 335 |
335 – pohledávky za zaměstnanci
331 – zaměstnanci
Komentáře
Markéta 29
06. 05. 2016, 21:23Dobrý den, zajímalo by mě, zda může stravenky pobírat i zaměstnanec, na kterého je uvalena exekuce ze mzdy.Děkuji Markéta
Václav Podaný
03. 03. 2016, 19:05Dobrý den. Já bych si nedovolil ponechat celou provizi za nákup stravenek v daňově uznaných nákladech, jak zřejmě účtuje autor. Taktéž část DPH připadající na 45% hodnoty provize bych si neodečetl.
Václav Podaný
24. 02. 2016, 10:51Sidney. Jsou i názory (hlavně v řadách pracovníků kontrolních odborů FÚ), že by se DPH z provize neměla uplatňovat vůbec, protože stravenky slouží spíš jako náhrada peněz, tedy pro soukromé účely zaměstnanců, nikoli pro ekonomickou činnost zaměstnavatele :-).
Michal Kadlec
24. 02. 2016, 10:10Ano, provize v prikladu o uctovani je zauctovana na ucet 518 a dále s touto provizi pracujeme z danoveho hlediska a rozdelime na danovou a nedanovou část
Sidney
24. 02. 2016, 08:51Souhlasím s p. Podaným, ačkoliv DPH uplatňuji z celé provize. Naopak navíc do toho maxima 70% stravného počítám k hodnotě stravenky i provizi.