Informace pro účetní a podnikatele

728 x 90

Stravenky z pohledu daňového a účetního

Stravenky z pohledu daňového a účetního

Stravenky patří k nejběžnějšímu benefitu, který zaměstnanci dostávají. Zaměstnavatel může díky stravenkám ušetřit na daních a zaměstnanci se díky stravenkám zvyšuje jeho příjem. Jak o stravenkách účtujeme a pracujeme s nimi z hlediska daňového?

Hlavní výhodou stravenek pro zaměstnavatele je úspora ve formě daňově uznatelných nákladů z části hodnoty stravenek. Daňově uznatelné jsou příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu, maximálně však do výše 70 % stravného pro zaměstnance při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin (83 Kč).
 
Pro rok 2016 zaměstnavatel nejvíce „ušetří“ na stravence v hodnotě 105 Kč. 55 % uznatelných nákladů činí 57,75 Kč (maximum uznatelných nákladů představuje 70 % z 83 Kč – tj. 58,10 Kč).
 
Daňová uznatelnost takovéhoto příspěvku na stravování je však podmíněna přítomností zaměstnance v práci během stanovené směny minimálně v délce tří hodin. Pokud má zaměstnanec např. celodenní dovolenou či je nemocný (celý den v pracovní neschopnosti), podmínka na příspěvek na stravenku tedy splněna není.
 
Daňově uznatelným je ale též příspěvek na jedno další jídlo zaměstnance, pokud délka jeho směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci bude delší než 11 hodin.
 
Hlavní výhodou stravenek pro zaměstnance je získání příjmu, který nepodléhá pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (sociální pojištění) ani pojistnému na veřejné zdravotní pojištění (zdravotní pojištění).
 
Navíc je hodnota tohoto stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti nebo v rámci závodního stravování zajišťovaného prostřednictvím jiných subjektů od daně pro zaměstnance osvobozena.

Účtování stravenek

Účtování – faktura za stravenky:
 

  Částka MD D
Nominální hodnota 11 025 Kč 213  
Provize – základ DPH 500 Kč 518  
Provize – DPH 105 Kč 343  
CELKEM 11 630 Kč   321

213 – ceniny (stravenky)
518 – služby (provize)
343 – DPH
321 – dodavatelé
 

Účtování – poskytnutí stravenek – zcela hrazeno zaměstnavatelem:
 

  Částka MD D
Daňový náklad 55 % 6 063,75 Kč 527  
Nedaňový náklad 45 % 4 961,25 Kč 528  
CELKEM 11 025 Kč   213

527 – osobní náklady daňové
528 – osobní náklady nedaňové

Účtování – poskytnutí stravenek – částečně hrazené zaměstnancem (srážkou ze mzdy):
 

  Částka MD D
Daňový náklad 55 % 6 063,75 Kč 527  
Pohledávky za zaměstnanci 45 % 4 961,25 Kč 335  
CELKEM 11 025 Kč   213
       
Srážka ze mzdy 4 961,25 Kč 331 335

335 – pohledávky za zaměstnanci
331 – zaměstnanci

Zanechte komentář

Diskuse neslouží jako právní, daňová či účetní poradna. Je vyhrazena pro vzájemnou komunikaci čtenářů.

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Markéta 29
    06. 05. 2016, 21:23

    Dobrý den, zajímalo by mě, zda může stravenky pobírat i zaměstnanec, na kterého je uvalena exekuce ze mzdy.Děkuji Markéta

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Václav Podaný
    03. 03. 2016, 19:05

    Dobrý den. Já bych si nedovolil ponechat celou provizi za nákup stravenek v daňově uznaných nákladech, jak zřejmě účtuje autor. Taktéž část DPH připadající na 45% hodnoty provize bych si neodečetl.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Václav Podaný
    24. 02. 2016, 10:51

    Sidney. Jsou i názory (hlavně v řadách pracovníků kontrolních odborů FÚ), že by se DPH z provize neměla uplatňovat vůbec, protože stravenky slouží spíš jako náhrada peněz, tedy pro soukromé účely zaměstnanců, nikoli pro ekonomickou činnost zaměstnavatele :-).

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Michal Kadlec
    24. 02. 2016, 10:10

    Ano, provize v prikladu o uctovani je zauctovana na ucet 518 a dále s touto provizi pracujeme z danoveho hlediska a rozdelime na danovou a nedanovou část

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Sidney
    24. 02. 2016, 08:51

    Souhlasím s p. Podaným, ačkoliv DPH uplatňuji z celé provize. Naopak navíc do toho maxima 70% stravného počítám k hodnotě stravenky i provizi.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Flexibilní novela zákoníku práce: Klíčové změny

    |

    Novela zákoníku práce přináší větší flexibilitu v práci na dálku, umožňuje elektronické doručování dokumentů a zavádí nárok na dovolenou pro dohodáře (DPP, DPČ). Upravuje také pravidla pro rodiče a pečující osoby, například zkrácené úvazky a flexibilní pracovní dobu, s cílem zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty

4 tisíce sledujících