Vinařství Gotberg klade velký důraz na vypěstování a šetrné zpracování kvalitní suroviny. Při ošetřování vína nepoužívá žádné chemické, ale pouze biologické prostředky. Na vinařské mapě jižní Moravy se toto jméno objevilo v roce 2003.
V roce 2003 se na vinařské mapě jižní Moravy objevilo nové jméno – vinařství Gotberg. Založeno bylo v obci Popice nedaleko Hustopečí. Jeho moderní sídlo je ukázkovým příkladem současné vinařské architektury a pyšní se titulem Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje roku 2009.
Ze zdejšího kopce je nádherný výhled nejen na 43 hektarů vinic, na kterých vinařství hospodaří, ale především na nedaleká Novomlýnská jezera a dominantu zdejšího kraje Pálavu.
„Vinná réva je vysazena na oblých terasách s břehy porostlými broskvomandloněmi, šípky, planými višněmi a především keři lékořice. Specifický charakter dodávají vínu především hluboké jílovito-sprašové půdy, které jsou bohaté na obsah vápníku a dalších minerálů,“ popisuje zdejší viniční tratě Michal Mlejnek, ředitel vinařství Gotberg.
Ze zdejší terasy se naskýtá překrásný pohled nejen na místní vinice, ale také na dominantu kraje – Pálavu.
Foto: Vinařství Gotberg
V roce 2010 vstoupilo vinařství Gotberg na český trh se svou první produkcí vín ročníku 2009. Hned první ročník 2009 zaujal hodnotitele na českých i mezinárodních soutěžích, kdy vína z Gotbergu získala pětadvacet ocenění jak na prestižních přehlídkách České republiky, tak na mezinárodních soutěžích v Izraeli, Itálii, v Paříži, Londýně, Bruselu a dalších místech.
„Klademe velký důraz na zdravou surovinu. Při ošetřování vína nepoužíváme žádné chemické prostředky, ale jen ty biologické. Všechny hrozny pěstujeme v plném bio režimu,“ dodává Michal Mlejnek.
Vinařství vsadilo na přívlastková vína špičkové kvality, která velkým dílem vznikají díky umu a vinařské alchymii sklepmistra Stanislava Málka, zdejšího rodáka a pokračovatele popické rodinné vinařské tradice.
Zaměřilo se na odrůdy, které do dané oblasti patří a kterým se ve zdejší lokalitě dobře daří, jako jsou Pálava, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské modré, Merlot a Frankovka.
Související články:
MANMAT – Inspirováno mushery, utvářeno zákazníky, kvalita potvrzena léty
František Hlava navázal na prvorepublikovou slávu dezertářství
Zanechte komentář
Diskuse neslouží jako právní, daňová či účetní poradna. Je vyhrazena pro vzájemnou komunikaci čtenářů.
Pro přidání komentáře se přihlaste.