Novela zákona o vinohradnictví a vinařství umožní vinařům přikyselovat některé produkty, zpřísní podmínky pro označení vína názvem „chateau“ i ulehčí administrativu.
Vinaři se musí od září řídit novelou zákona o vinohradnictví a vinařství. Novela mimo jiné ruší označení „stolní víno“, místo něj se objevuje pouze název „víno“ nebo „odrůdové víno“. Slibuje také ochranu před falšováním.
„Kategorie označení „stolní víno“ byla zrušena v rámci reformy společné organizace zemědělských trhů v Evropské unii v oblasti vinohradnictví a vinařství,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.
Novela zákona vinařům umožní také přikyselovat produkty vyrobené z hroznů sklizených na území České republiky v případě nepříznivých povětrnostních podmínek. Zvyšuje také horní mez celkového obsahu alkoholu u červeného vína z českých hroznů.
Ochrana proti falšování jakostních vín
Zvyšuje se i maximálně přípustný podíl zbytkového cukru v nízkoalkoholickém víně z dosavadních 60 na 75 gramů na litr vína a zpřesňují se podmínky označování nízkoalkoholických a odalkoholizovaných vín.
Zpřesňují se podmínky použití označení vína názvem „chateau“. Kvůli zajištění ochrany proti falšování jakostních vín se zavádí povinnost uvádět na etiketě jakostního vína evidenční číslo jakosti.
Kromě zkvalitnění produkce vína přináší novela také jednotné vzory žádostí a oznámení v oblasti vinohradnictví a vinařství, což výrazně zjednoduší administrativu.
Zanechte komentář
Diskuse neslouží jako právní, daňová či účetní poradna. Je vyhrazena pro vzájemnou komunikaci čtenářů.
Pro přidání komentáře se přihlaste.