Rychlé „zhltnutí“ oběda u pracovního stolu nahrazují podnikové kuchyňky a odpočinkové místnosti. Podíl zaměstnanců, kteří pro oběd využívají prostory k tomu určené přímo ve firmách, se od roku 2009 zdvojnásobil. Denně obědvá ale jen 60 % Čechů.
Připravit si oběd v podnikové kuchyňce a sníst jej potom v odpočinkové místnosti – takto se stravuje čím dál tím více Evropanů a novému trendu se přizpůsobují i Češi. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který již osmým rokem zpracovává společnost Edenred.
Zatímco v roce 2009 se na oběd do odpočinkové místnosti vydal jen každý desátý český zaměstnanec, dnes je to jeden z pěti. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily. Nejvíce si stravování přímo na pracovišti oblíbili Západoevropané. V Portugalsku a Belgii takto oběd řeší plná polovina zaměstnanců a i v dalších zemích je to přes čtvrtinu.
„Zpočátku jsme se domnívali, že jde o vliv ekonomické krize, že zkrátka lidé šetří, a proto obědvají přímo na pracovišti. Krize je za námi, ale obliba obědů přímo na pracovištích neklesá, právě naopak,“ říká Jiří Brych, produktový manažer ze společnosti Edenred.
„Diskutovali jsme proto výsledky našich průzkumů s několika zaměstnavateli a dalšími odborníky a dospěli jsme k zajímavému závěru. Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby a vše v klidu sníst v moderně řešených prostorách,“ dodává Jiří Brych.
Jeho slova potvrzují i čísla. Obliba odpočinkových místností roste zejména na úkor obědvání přímo u pracovních stolů a v dílnách. „Téměř v celé Evropě se lidé odnaučují nešvar jíst přímo nad počítačem či v dílně,“ doplňuje Jiří Brych.
Trend potvrzují i architekti, podle nichž zaměstnavatelé při tvorbě projektů nových kanceláří i výrobních podniků stále více myslí na pohodlí zaměstnanců. Vědí, že spokojený zaměstnanec své firmě přinese větší pracovní výkon.
Tab. 1: Kde obědváte?
Belgie | ČR | Francie | Itálie | Španělsko | Slovensko | Portugalsko | |
V restauraci, jídelně | 21,6 % | 62,2 % | 16,3 % | 37,9 % | 38,9 % | 39,1 % | 18,4 % |
Ve fastfoodu | 1,1 % | 6 % | 3,3 % | 2,4 % | 2,2 % | 3,2 % | 1,7 % |
U pracovního stolu | 14,1 % | 10 % | 16 % | 12,5 % | 9,2 % | 17,3 % | 8,1 % |
V odpočinkové místnosti | 50,3 % | 20,2 % | 42 % | 29,3 % | 28 % | 32,2 % | 54,5 % |
Doma | 9,7 % | 0,7 % | 19,5 % | 14,1 % | 20 % | 7,1 % | 10 % |
Venku | 3,2 % | 0,9 % | 2,9 % | 3,8 % | 1,7 % | 1,1 % | 7,3 % |
Češi jsou na tom špatně s pravidelností stravování
Naopak nejhůře jsme v Česku na tom, pokud jde o pravidelnost stravování. Denně obědvá jen 60 % Čechů, na Slovensku jsou to přitom plné tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců.
Co průzkum dále ukázal:
- Při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí v porovnání s předchozími lety za oběd i připlatit.
- Specialitou Česka jsou polední menu. Tak jako u nás se v žádné jiné zemi lidé při výběru jídla dle polední nabídky neřídí.
- Dlouhodobě v celé Evropě klesá zájem o „velké porce jídel“.
- Nechceme se v restauraci zdržovat – stále důležitější roli hraje u pracovního oběda rychlost obsluhy.
- Od zaměstnavatele stále častěji chceme, aby zajistil na pracovišti nealkoholické nápoje. Západoevropané si pak žádají i čerstvé ovoce – do Česka a na Slovensko tento trend zatím příliš nedorazil.
Tab. 2: Podle čeho se rozhodujete při výběru vašeho oběda?
Belgie | ČR | Francie | Itálie | Španělsko | Slovensko | Portugalsko | |
Chuť | 63,2 % | 83,3 % | 67,2 % | 56,1 % | 53,2 % | 70,1 % | 71,9 % |
Nutriční hodnota | 37,1 % | 38,3 % | 43,3 % | 46,2 % | 40,6 % | 38 % | 49,9 % |
Velikost porce | 20,7 % | 24,3 % | 28,9 % | 23,6 % | 33,2 % | 31,1 % | 32,6 % |
Cena | 40,5 % | 20,8 % | 35,6 % | 35,5 % | 34,3 % | 23,7 % | 35,8 % |
Polední nabídka | 33,4 % | 40,2 % | 25,2 % | 19,5 % | 25,6 % | 36,6 % | 36,9 % |
Výběr kolegů či ostatních | 16,1 % | 8,2 % | 7,1 % | 6,4 % | 10,1 % | 10,1 % | 5,4 % |
Rychlost obsluhy | 51 % | 40,7 % | 43,1 % | 44,2 % | 46,5 % | 45,2 % | 40,6 % |
Doporučení číšníka | 1,8 % | 5,5 % | 1,8 % | 1,6 % | 1,9 % | 3,2 % | 2,1 % |
Zanechte komentář
Diskuse neslouží jako právní, daňová či účetní poradna. Je vyhrazena pro vzájemnou komunikaci čtenářů.
Pro přidání komentáře se přihlaste.